دوره طراحی کسب و کار پایدار UNODC
این دوره توسط دفتر UNODC سازمان ملل و با همکاری تیم ارزش آفرینان افغانستان، مدرسه امکان و باشگاه کارآفرینی تیوان با هدف یافتن بهترین راهحلها برای مسائل و مشکلات موجود در جامعه به جهت ایجاد یک کسبوکار پایدار برگزار شد. این دوره شامل ۱۰ کارگاه با هدف ایجاد یک کسب و کار پایدار با توجه به مسائل و چالشهای دنیای امروز و شناسایی ایدههای درست و نوآورانه و یک وبینار با هدف انتقال تجربه و با حضور خانم سارا زارع کارآفرین بینالمللی حوزه تکنولوژی برگزار گردید.
هر موضوع آموزشی شامل ۲ کارگاه آموزشی دو ساعته و یک ساعت پرسش و پاسخ (نیم ساعت برای هر کارگاه آموزشی) بوده است. هر مدرس در انتهای هر کارگاه یک تمرین برای اِعمال موضوع مورد تدریس در کسب و کار تیمها و تفهیم بیشترِ موضوع ارائه کرده است.
موضوع اول: چالشهای روزمره
کارگاه اول: با موضوع شناسایی مسائل و نگاه سیستمی به دنیای اطرافمان اعم از عدم قطعیتها و پیچدگیها، روندها، چالشها و فرصتها و آینده پژوهی به مدت ۲ ساعت برگزار میشود. هدف از برگزاری این کارگاه این است که افراد بتوانند دید جدیدی نسبت به مسائل، فرصتها و چالشها پیدا کنند و در کسبوکار خود بتوانند چالشها را سادهتر کنند.
مدرس این موضوع آقای کاوه یزدی فرد، دیزاینر نوآوری کسب و کار و بنیانگذار مدرسهی امکان است.کارگاه دوم: با موضوع تفکر سیستمی و تفکر پویایی:
این تفکر در سازمان به مدیران کمک میکند تا ساختار الگوها و وقایع را در پیوند با یکدیگر مورد بررسی قرار دهند و همینطور این کارگاه درباره نوعی از تفکر برای مدلسازی و ابزارهای مدل کردن با کمک حلقههای عِلّی و معلولی خواهد پرداخت تا مدیران سازمانها تنها به مشاهدهی وقایع اکتفا نکنند و با نحوهی رسیدن به ریشهی مسائل آشنا خواهند شد. باید بدانیم که سازمانها برای تقویت جامعنگری در درون خود، نیازمند تفکر سیستمی هستند.
مدرس این کارگاه آقای سروش صدوقی، مدیر دیزاین در آژانس دیزاین نوآوری کوآلیا است.موضوع دوم: خلاقییت
کارگاه اول: با موضوع خلاقیت و خلق چیست برگزار میشود. خلاقیت، پیدایی و تولید یک اندیشه و فکر جدید است و نوآوری عملی ساختن آن اندیشه و فکر جدید است. خلاقیت اشاره به قدرت ایجاد اندیشههای نو دارد و نوآوری به معنای کاربردی ساختن آن افکار تازه و نو میباشد. در این گارکاه به مباحث خلاقیت و نوآوری در سازمان و کسب و کار پرداخته خواهد شد. اینکه چه شرایطی میتواند افراد را ایدهپرداز کرده و چگونه بعضی افراد به ایدههای خلاقانه دست مییابند در این کارگاه آموزشی، بررسی خواهد شد.
مدرس این کارگاه آقای نور محمد محمدی، کارآفرین و مخترع افغانستانی مدیر عامل شرکت نوین طرح خودرو می باشد.کارگاه دوم: با موضوع روانشناسی تفکر خلاق و تفکر انتقادی برگزار میشود. تفکر خلاق یعنی روشی برای بررسی و حل مسائل با استفاده از دیدگاهی متفاوت، اجتناب از راهحلهای مرسوم و تفکر خارج از چارچوب. تفکر انتقادی باعث می شود تا شما از تواناییهای خود به منظور پاسخگویی استفاده کنید. این اتفاق موجب میشود تا انسان به جای اینکه یک دریافتکننده صرف در زمینه اطلاعات باشد، به یک یادگیرنده فعال تبدیل شود. و اینکه در این کارگاه یاد میگیریم چطور شفاف فکر کنیم.
مدرس این کارگاه آقای معین ولی پور است. ایشان دانشجوی دکترا رشتهی علوم کامپیوتر در دانشگاه پلیتکنیک مادرید است. زمینهی تحقیقاتی او هوش مصنوعی، بینایی ماشین و تکنولوژیهای یاریرسان است. در حال حاضر روی طراحی، تحقیق و توسعهی ابزارهای یاریرسان برای نابینایان کار میکند. به مطالعات میانرشتهای علاقهمند است و همین موجب شده در زمینهی روانشناسی و علوم شناختی مطالعاتی داشته باشد تا بتواند تعامل بین انسان و ماشین را از زوایای مختلف بررسی کند.موضوع سوم: اعتبار سنجی
کارگاه اول: با موضوع اعتبار سنجی میباشد. هدف از اعتبار سنجی این است که محصول یا خدمات، قبل از ساخت و انتشار نهایی در معرض دید مخاطبین هدف قرار گیرد تا از فیدبکها و نتایج حاصله دریابیم که آیا ایده در دنیای واقعی عملی هست یا خیر. در این کارگاه روشهای اعتبار سنجی و ابزارهای اعتبار سنجی مثل مصاحبه و مشاهده و روشهای تحقیق کیفی آموزش داده میشود.
مدرس این کارگاه آقای علی جعفری، کارآفرین موفق افغانستانی، بنیان گذار سابق ادرو و مدیرعامل شرکت پابلیش وایب ترکیه میباشد.کارگاه دوم: با موضوع شناخت کاربر و مصاحبه عمیق با هدف آشنایی بیشتر با نیازسنجی و بینشگیری در مصاحبه برای ایجاد و توسعه ایده اولیه یا محصول برگزار میگردد.
مدرس این کارگاه خانم روشنک حقیقی پژوهشگر طراحی تجربه کاربری سایت دیوار زیر مجموعهی هلدینگ هزاردستان است.موضوع چهارم: تیمسازی
کارگاه اول: مبانی تیمسازی، جذب تیم و تابآوری تیمها میباشد. برای کسانی که قصد کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید دارند، قطعاً آموزش بر مهارت کار تیمی و آشنایی با مبانی تیمسازی ضروری میباشد چراکه کمتر کاری قابل تصور است که کاملاً به صورت فردی قابل انجام باشد و معمولاً یکی از ریشههای شکست کسب و کارهای جدید، ناتوانی بنیانگذاران در انجام کار تیمی است.
مدرس این کارگاه خانم غزاله مطیعا، طراح محصول و تجربه منابع انسانی در شرکت سفرهای علیبابا میباشد.کارگاه دوم: با موضوع مبانی ارتباط اثر بخش برای بالابردن آگاهی افراد برای چگونگی رفتار کردن با اعضای تیم میباشد.
مدرس این کارگاه آقای مجید احمدی، بنیانگذار و مدیرعامل پلتفرم ارتباطات کسب و کار همسا میباشد.موضوع پنجم: ارائه
کارگاه اول: با موضوع آماده سازی، دیزاین و ارائه یک پیشنهاد میباشد و با هدف آموزش افراد برای ارائه کسبوکارشان در موقعیتهای لازم در کمترین زمان و به بهترین حالت میباشد.
کارگاه دوم: با موضوع ارائه اثر بخش و مذاکره که نیاز اساسی کسبوکارها میباشد تا بتوانند در مذاکرهها موفق شوند. پس باید توانایی مذاکره و متقاعد سازی را با آموزش در خود ایجاد کنند.
مدرس این ۲ کارگاه آقای محمد علیزاده روانشناس بالینی و مدرس مهارتهای ارتباطی میباشد.
دوره آموزشی از تاریخ ۱۷ فروردین و با وبینار افتتاحیه شروع و با موضوع چالشهای روزمره در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ماه به اتمام رسید. (موضوع چالشهای روزمره به دلیل دچار شدن مدرسان به بیماری کرونا، به تعویق افتاد.) برگزاری دوره به صورت مجازی و از طریق پلتفرم برگزاری وبینار وبرنو انجام شده است. مربیان از منزل و یا محل کار خود به تدریس موضوعات میپرداختند.
از تاریخ ۲ خرداد ماه الی ۱۰ خرداد ماه طرحهای تیمهای شرکت کننده دریافت شد که در مجموع بیست تیم درخواست شرکت در مرحله داوری را داشتند که اسامی تیمها به شرح زیر میباشد:
1- شهرسازان (سرگروه: آقای محمد کاظم عادلی)
2- امید (سرگروه: خانم معصومه محمد بخشی)
3- واکسینو (سرگروه: آقای علیرضا جمیلی)
4- پیشرو (سرگروه: آقای محمد رضا جعفری)
5- طلوع (سرگروه: آقای محمد مهدی افضلی)
6- همیاران حقوقی (سرگروه: آقای جواد رضایی)
7- رشد (سرگروه: خانم زهرا اسماعیلی)
8- کاسپین (سرگروه: اعلام نشده)
9- امیری کالا (سرگروه: خانم معصومه امیری)
10- هندیپاک (سرگروه: آقای علی رشیدی)
11- مزون پامیس (سرگروه: خانم سمیه احمدی)
12- تیم AOC (سرگروه: خانم فاطمه طاهری)
13- دانا (سرگروه: آقای اسماعیل نورزی)
14- آنالایزر (آقای محمد امین فرح زا)
15- مهاجر اوتیسمی (سرگروه: خانم حبیبه محمدی)
16- موسسه همای سعادت لاهیجان (مسئول: خانم حسن دوست)
17- موسسه آگاه ساز درمان نوین (مسئول: آقای رضا عسکری)
18- موسسه حامیان سلامت اجتماعی (مسئول: خانم نظرپور)
19- موسسه گلهای امید سیستان (مسئول: آقای ذبیح الله پیری)
20- موسسه آینده سازان فردای جوانان (مسئول: آقای بهروز امیری ابوالعباس)
پس از بررسی طرحهای ارسالی تیمها توسط داوران و UNODC پنج تیم برای دریافت خدمات منتورشیپ انتخاب شدند که اسامی تیمها و مربیهایشان به شرح زیر بوده است:
1- تیم شهرسازان با منتورشیپ آقای علی جعفری، مدیرعامل شرکت پابلیش وایب ترکیه
2- تیم شکیل لند با منتورشیپ آقای یاشار نظمی، همبنیانگذار و مدیر توسعه کسب وکار شرکت کیک خونه
3- تیم رنوس با منتورشیپ آقای سعید راعی، مدیر منطقهای شرکت تپسی و مشاور ارتباطات استراتژیک شرکت سهاب پرداز
4- تیم tip teacherبا منتورشیپ خانم سارا سلیمی، مشاور مارکتینگ شرکت پلاک و مشاور نوآوری
5- موسسه گلهای امید سیستان با منتورشیپ آقای محمد علی محمودی، مدیر محصول شرکت کوئرا
تیمهای منتخب به مدت ۲ ماه با کمک منتور اختصاص یافته فرصت داشتند تا ایده یا کسب وکار خود را بررسی نموده و برای پیشبرد اهداف خود به صورت اصولی، آماده شده باشند. همچنین مدل کسب وکار، دسته مشتریان، نوع خدمات قابل ارائه و نوع تبلیغات نیز توسط منتورها مورد بررسی قرار داده شده است.
دیدگاهتان را بنویسید