بهترین روش برای ساخت عادت های جدید
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که هدفی انتخاب کرده اید و برای رسیدن به هدفتان قدم هایی برداشته اید اما بعد از مدتی انگیره ی خود را از دست داده و کارهایی که در راستای رسیدن به هدفتان باید انجام دهید را دیگر انجام ندهید. در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم و راه کاری عالی برای رهایی از این مشکل را برایتان بیان می کنیم
شناخت منشأ رفتار
قبل از هر چیز باید ابتدا منشا رفتار را بشناسیم که عبارتند از: انگیزه، اراده و عادت.
وقتی شما هدفی را تعیین می کنید، این سه موضوع به شما کمک می کند تا در مسیر اهدافتان قدم بردارید. از بین این سه موضوع انگیزه و اراده قابل اعتماد نیستند و با اولین مشکل هر دو افت می کنند. انگار دیگر انگیزه و اراده ای در آن لحظه وجود ندارد و در نتیجه هیچ اقدامی انجام نمی دهید.
اما مورد سوم یعنی عادت، به صورت خودکار انجام می شود و به انگیزه و اراده نیازی ندارد. عادت در واقع یک نوع تعهد اتوماتیک است. آقای آنتونی رابینز در رابطه با عادت ها می گوید:
کارهایی که هر ازگاهی انجام می دهیم زندگی ما را نمی سازند بلکه کارهایی که دائم انجام می دهیم زندگی ما را می سازند.
بنابراین شما اول باید یک عادت را بسازید و بعد عادت شما را می سازد. عادت هایی که در مسیر اهدافتان هستند شما را هر روز یک قدم به هدفتان نزدیک تر می کنند. اگر شما یک عادت خوب بسازید، به نتایج خوبی هم می رسید و همنطور اگر عادت بدی بسازید، نتایج بدی در انتظارنان هستند.
حالا که با منشا رفتار آشنا شدید و به اهمیت عادت ها پی بردید، در ادامه بهترین روش برای ساخت عادت را برایتان توضیح می دهیم تا بتوانید عادت هایی را در مسیر اهدافتان بسازید.
ساخت عادت به روش ریز عادت
در این روش به ریز رفتارها نیاز داریم. ریز رفتار، رفتار های فوق ساده ای هستند که زمان کمی برای انجام آنها لازم است و ممکن است از نظر دیگران مسخره باشند. این رفتار ها باید به قدری ساده باشند که درک مغز از دشواری انجام آن صفر باشد و هر بار بیشتر از قبل انجام شود.
برای مثال ریز عادت برای ساخت عادت ورزش کردن می شود پوشیدن کفش یا لباس ورزشی. در ادامه مراحل ساخت عادت به روش ریز عادت را توضیح می دهیم و مثال های بیشتری می زنیم. اما چرا ریز رفتار ها باید این ویژگی ها را داشته باشند؟
مغز ما برای حفظ بقا تمایل زیادی به حفظ وضعیت فعلی خود دارد. مغز ما نمیخواهد ما در شرایطی که به نظرش سخت است قرار بگیریم و به همین دلیل از تغییرات فاصله می گیرد. بهانه ها و دلیل هایی برای ما می آورد که آن کار را که به نظرش بزرگ و سخت است انجام ندهیم حتی اگر انجام دادنش به نفع ما باشد و باعث رشد ما شود. بنابراین زمانی که رفتاری را به قدری کوچک می کنیم که درک مغز از دشواری آن صفر باشد، دیگر در برابر انجام آن مقاومت نمی کند و به این ترتیب می توانیم هر روز آن را انجام دهیم.
مراحل ساخت ریز عادت:
روش ریز عادت از شش مرحله تشکیل شده است:
- مرحله ی اول انتخاب عادت: عادتی که میخواهید در خودتان شکل دهید.
- مرحله ی دوم انتخاب لنگر: عادتی که در حال حاضر بدون فکر، انگیزه و اراده انجام می دهیم. .
- مرحله ی سوم ساخت ریز رفتار: رفتار های بسیارکوچک برای ساخت یک عادتی که انتخاب کردید.
- مرحله ی چهارم جشن: پاداشی که شما به مغزتان بابت انجام آن کار می دهید. این پاداش باید به شما حس خوب بدهد.
- مرحله ی پنجم انجام آزمایشی به مدت یک روز
- مرحله ی ششم: اجرای ریز عادت تا 5 روز
در ادامه همراه با مثال این مراحل را توضیح می دهیم.
ساخت عادت به روش ریز عادت
تا اینجا شما به صورت کلی با این روش برای ساختن عادت آشنا شده اید. در ادامه برای مثال به بررسی ساختن عادت مطالعه کردن با این روش می پردازیم تا این موضوع بیشتر برایتان قابل درک باشد.
مرحله ی اول انتخاب عادت:
ما عادت مطالعه کردن را به عنوان مثال انتخاب کردیم.
مرحله ی دوم ساخت ریز رفتار:
رفتاری را انتخاب کنید که بسیار ساده باشد و درک مغز از دشواری آن صفر باشد. و هر بار بیشتر از قبل انجام دهید. برای عادت مطالعه کردن خواندن فقط یک کلمه ریز رفتار مناسبی است.
مرحله ی سوم انتخاب لنگر:
در این مرحله شما باید عادتی که هم اکنون هر روز بدون فکر کردن، اراده و انگیزه انجام می دهید را انتخاب کنید. برای مثال روشن کردن لبتاب، نشستن پشت میز، گذاشتن سر روی بالشت قبل از خواب، وارد آسانسور شدن، چک کردن گوشی.
برای ساخت عادت مطالعه کردن می توانیم نشستن پشت میز را به عنوان لنگر در نظر بگیریم و از این بعد هر وقت پشت میز نشستیم حداقل یک کلمه از کتاب را بخوانیم.
مرحله ی چهارم انتخاب جشن:
در این مرحله شما باید به خودتان بابت انجام ان ریز رفتار یک حس خوب بدهید. می توانید یک جمله ای را به خودتان بگویید، بشکن بزنید و یا خوراکی مورد علاقه تان را بخورید. مهم این است که حس خوبی به شما بدهد. ما در مثالمان این عبارت را به عنوان جشن در نظر گرفته ایم.
آفرین به خودم که انجامش دادم.
مرحله ی پنجم اجرای آزمایشی برای یک روز:
در این مرحله یک روز به صورت آزمایشی مراحل بالا را اجرا کنید. اگر موفق به انجام ریز رفتار شدید، پس مراحل را به درستی طی کردید. اگر ریز رفتار را انجام ندادید باید مراحل را از اول طی کنید. این کار را تا جایی انجام دهید که انجام ریز رفتار برای ساخت عادت دلخواهتان کار آسانی باشد و فراموش نکنید.
مرحله ی ششم اجرای اصلی تا حداقل 5 روز:
در این مرحله شما باید ریز رفتار را تا 5 روز انجام دهید. اگر مراحل را به درستی طی کرده باشید و تا 5 روز ریز رفتار را انجام دهید، کم کم عادت جدید در شما شکل میگیرد.
فراموش نکنید که حتما بعد از انجام ریز رفتار حتما جشن بگیرید و به خودتان حس خوب بدهید.
به این ترتیب برای هر عادتی که میخواهید در خودتان ایجاد کنید می توانید این مراحل را طی کنید و به نتایج دلخواهتان برسید. این روش یکی از به روز ترین، استاندارد ترین و موفق ترین روش ساخت عادت است کافی است که به آن عمل کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چجوری یک ذهنیت پولساز داشته باشیم؟
معرفی کتاب طرز فکر، روانشناسی نوین موفقیت
با رعایت این نکات مصاحبه ی شغلی موفقی داشته باشید(قسمت دوم)
معرفی کتاب اثر مرکب
با رعایت کردن این نکات مصاحبه ی شغلی موفقی داشته باشید (قسمت اول)
5 گام برای تصمیم گیری بهتر
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی وکمک خوبی هست واسه بقیه