5 گام برای تصمیم گیری بهتر
همه ی ما در موقعیت هایی قرار می گیریم که باید تصمیم هایی بگیریم. این تصمیم ها ممکن است آینده ی ما را شکل بدهند و در موفقیت و یا شکست ما نقش اساسی داشته باشند. تصمیم گیری به عنوان یک مهارت بسیار مهم شناخته شده است و یادگیری آن به ما کمک می کند تصمیم های بهتری بگیریم و در نتیجه، آینده ی بهتری برای خود رقم بزنیم. در این مقاله گام هایی را برای تصمیم گیری بهتر با شما مطرح می کنیم. این گام ها باعث می شود مهارت تصمیم گیری ما افزایش پیدا کند و در نتیجه تصمیم های بهتری بگیریم. با ما همراه باشید.
تصمیم گیری دقیقا چیست؟
بیایید قبل از شروع به ارائه ی تعریفی از تصمیم گیری بپردازیم تا با دید بازتری به این موضوع بپردازیم. زمانی که از تصمیم گیری حرف میزنیم، همیشه گزینه های مشخصی را پیش رو داریم و می توانیم با اتکا به دانش تصمیم گیری، روش ها و ابزارهای آن، مناسب ترین گزینه را انتخاب کنیم. به عبارت دیگر، در تصمیم گیری با این سوال مواجه نمی شویم که چه گزینه هایی پیش روی من است؟ بلکه سوال ما این است: کدام گزینه می تواند بهترین انتخاب باشد؟
با این توضیحات، تصمیم گیری یعنی انتخاب یک یا چند گزینه از بین گزینه های پیش رو. اگر گزینه هایی داریم و می خواهیم توانایی ارزیابی و اتتخاب خود را افزایش دهیم، باید مهارت تصمیم گیری خود را بهبود بخشیم.
چطور تصمیم های بهتری بگیریم؟
برای اینکه تصمیم های درستی بگیرید باید نکاتی را در نظر بگیرید. در ادامه 5 گام را برای تصمیم گیری صحیح توضیح داده ایم. فرقی نمی کند تصمیم بزرگ و یا کوچکی بخواهید بگیرید. رعایت این 5 گام به شما کمک زیادی می کند تا از گزینه هایی که پیش رو دارید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
گام اول: تشخیص و بیان درست مسئله
اولین نکته برای تصمیم گیری صحیح، تشخیص و بیان دقیق مسئله و خواسته است. باید بدایم که دقیقا خواسته ی ما چیست؟ روی چه چیزی می خواهیم تصمیم بگیریم و آگاهی کاملی به آن داسته باشیم. ممکن است مسئله ی ما واقعا چیزی نباشد که داریم راجع به آن تصمیم میگیریم. بنابراین فراموش نکنید که تعریف درست مسئله ی اصلی برای حل مسئله و تصمیم گیری برای راهکار آن بسیار مهم است.
بعد از اینکه مسئله ی خود را به درستی تعریف کردید و مشخص شد، حتما آن را بنویسد. نوشتن باعث کاهش مشغله های ذهنی تان می شود و به شما کمک می کند تا مراحل بعدی تصمیم گیری را بهتر انجام دهید.
گام دوم: مشورت گرفتن
بعد از آنکه مسئله مشخص شد باید از شخصی که در مورد آن اطلاعات کافی دارد مشورت بگیرید. در مشورت گرفتن موضوع مهم این است که نباید به دنبال این باشید که شخص دیگری برای شما تصمیم بگیرد. شما فقط به دنبال اطلاعات بیشتر درباره ی آن موضوع هستید. ممکن است شخصی که برای مشورت پیش آن می روید بخواهد در نهایت برای شما تصمیم بگیرد. برای جلوگیری از این موضوع شما می توانید درخواست خود را اینگونه مطرح کنید: من میخواهم فلان کار را انجام دهم آیا اطلاعاتی درباره ی آن داری که به من در تصمیم گیری کمک کند؟
با این روش آن شخص به شما اطلاعات کامل تر و دقیق تری می دهد و خودتان هم حواستان به این موضوع هست که صرفا به دنبال اطلاعات بیشتر هستید که در نهایت ممکن است به تصمیم گیری شما کمک کند.
گام سوم: استفاده از جدول T
همانطور که از نام این جدول پیدا است، این جدول به صورت T رسم می شود و در یک طرف آن مزایا و در طرف دیگر معایب تصمیم گیری تان در رابطه با یک موضوع نوشته می شود. این جدول به شما در تصمیم گیری در مواقع سردرگمی کمک بسیاری می کند و در واقع فهرستی از نکات مثبت و منفی است که حول یک انتخاب مشخص وجود دارد. با رسم جدول T اطمینان پیدا می کنید که جنبه های مثبت و منفی در هر تصمیم را در نظر گرفته اید.
گام چهارم: این سوال را از خود بپرسید: خب بعدش چی؟
فرص کنید تصمیم گرفته اید کار خاصی را انجام دهید. از خودتان بپرسید خب بعدش چی؟ ممکن است اتفاقات بعد از یک تصمیم با خواسته هایتان منطبق نباشد. به این موضوع فکر کنید که آن تصمیمتان را عملی کرده اید. به نظرتان اتفاقات بعد از آن با خواسته هایتان مطابقت دارد؟ یا ممکن است آنطور که تصور می کنید نباشد؟ با پرسیدن این سوال از خود می توانید خودتان را در شرایط بعد از تصمیم گیری تصور کنید و ببنید آیا ممکن است شرایط مطلوبی باشد یا نه و به این ترتیب تصمیم مناسب را بگیرید.
گام پنجم: محدود نشدن بین دو گزینه
خودتان را در شرایطی قرار ندهید که بین دو گزینه مجبور باشید یکی را انتخاب کنید. اغلب راه سومی هم وجود دارد. به جای اینکه بگویید یا این و یا آن، از خودتان بپرسید خب راه سوم چیست؟ معمولا راه سومی هم وجود دارد که می تواید به آن فکر کنید و پیدایش کنید و تصمیم بهتری بگیرید.
در این مقاله گام هایی را برای تصمیم گیری بهتر به شما معرفی کردیم. با انجام آنها می توانید تصمیم های بهتری بگیرید و موفق تر عمل کنید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید