نوآوردگاه ارزشآفرینان افغانستان
اولین رویدادکارآفرینی دانشجویان افغانستانی در تاریخ ۲۵-۲۸ مهر ماه در صندوق نوآوری و شکوفایی شرکتهای دانشبنیان برگزار شد که با شرکت ۵۴ نفر ازدانشجویان دررشتههای مختلف و علاقمندان به کارآفرینی برگزارشد.
این رویداد موضوعی نبوده و در تمامی رشتهها فراخوان داده شده بود و تیمهایی از شهرستانهای قم، اصفهان، سمنان، قزوین و استان تهران شرکت کردند.
روز اول:
آقای حامدیان (مدیر پیش شتابدهی شتابدهنده شزان) راجع به اینکه در طول نوآوردگاه چه اتفاقاتی رخ خواهد داد صحبت کرده و کارگاه تیم سازی را با شور و انگیزهی خاصی برگزار کرد، خانم خامسی نیز مطالب مفیدی را در کارگاه ثبت اختراع ارائه دادند.
آقای دکتر رحمانی مدیر ارشد توسعه و نوآوری ایرانسل که سابقه مدیریتی در مایکروسافت، فیسبوک و آمازون را داشتهاند در جمع ما حضور پیداکرده و تجربه و نظراتشان را به اشتراک گذاشتند او در مورد آینده روشن صحبت کرد و شکست را عضو غیر قابل حذف پروسه موفقیت دانست.
شرکت کنندگان اکثرا به صورت تیمی شرکت کرده بودند و چند نفری که انفرادی بودند در زمان بین کارگاه های روز اول با مشارکت یکدیگر تیم تشکیل دادند و بر روی ایده هایشان فکر و بحث کردند.
روز دوم:
آقای کاوه یزدی فرد کارگاه طراحی ارزش پیشنهادی ومدل کسب وکار را با انرژی و همکاری شرکتکنندگان برگزار کرد.
کاوه یزدیفرد این کارگاه را از بهترین تجربههایش میدانست.
روز سوم:
مهدی دهداری، کارگاه طرح کسبوکار را آموزش داد.
در این کارگاه شرکتکنندگان با نحوه محاسبات مالی و برنامهریزی دقیق برای کسبوکارهای نوپا آشنا شدند و در ادامه، به کمک مربیان بر طرح کسبوکار خودشان کار کردند.
همینطور ارزشآفرینان افغان را با کارآفرین افغان، از استان فارس آشنا کردیم، آقای نورمحمد محمدی از افغانهای موفق در حوزه خودرو است. مدیرعامل شرکت دانش بنیان «نوین طرح خودرو» که در پارک علم و فناوری فارس مستقر است. او از اولین تجربه ها و شکستهایش گفت و بارها اعلام کرد که “تلاش و کوشش را سرلوحه کار خود قرار داده و با قدرت و بدون هراس به پیش بروید، موفقیت در تلاشهای بزرگ بدست میآید”.
او گفت از طرح های مربوط به حوزه کاریش استقبال میکند و هر کمک و راهنمایی که بتواند انجام خواهد داد.
بعد از ظهر روز سوم را با امیر احسانیجم ادامه دادیدم، او راجعبه نحوه ارائه مؤثر صحبت میکرد و به تیمها آموزش داد که چطور ارایه تاثیرگذار داشته باشند.
به تیم ها فرصت داد تا ساعتی تمرین و بررسی کنند و ارائه آزمایشیشان را در مقابل مربیان و شرکتکنندگان انجام دهند، همینطور آقای امیر نورالدینی با وسواس خاصی به ارائهها گوش میداد و راهنمایی و انتقادهای مهمی میکرد تا در روز نهایی بهترین ارائهها را شاهد باشیم.
داوطلب اولین ارایه تیم رویان تک بود که با ایدهای در حوزه گردشگری آمده بودند، تمرین ارائهی تیمها تا مدتزمان زیادی پس از اتمام زمان رویداد نیز ادامه داشت.
روز چهارم:
نخستین رویداد کارآفرینی ارزشآفرینان افغانستان که در تهران برگزار شد، خاطره پررنگی شد برای افغانهایی که در ایران زندگی میکنند و حالا ایدههایشان خبرساز شده است.
مهمانهای ویژه مراسم اختتامیه، سفیر کبیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران، آقای دکتر نصیر احمدنور، سرپرست سازمان UNODC، آقای کاوه مرادی و رئیس موسسه فرهنگی بینالمللی اکو، آقای دکتر محمد مهدی مظاهری، بودند.
دکتر «نصیر احمدنور»، سفیر کبیر جمهوری اسلامی افغانستان در ایران
دکتر «نصیر احمدنور» سفیر کبیر افغانستان در مورد اهمیت کارآفرینی جوانان افغان برای کشورشان صحبت کرد و گفت: «امروزه در دنیا کشورهایی پیشرو هستند که از علم و فناوری برتر برخوردار باشند. افغانستان با وجود آنکه سالهاست درگیر جنگ است، از فرصتها و ظرفیتهای کمنظیری برخوردار است. نسل جدید افغانستان در هر کجا که هستند، استعدادهای خلاقشان را به نمایش گذاشتند و مورد تشویق خاص و عام قرار گرفتند که امروز نیز نمونهشان را در جمع نوآوران دیدیم. امروزه مهاجران تحصیلکرده در ایران از جایگاه خوبی برخوردار هستند و در نهادهای خصوصی یا دولتی یا رسانه مشغول به فعالیت هستند. نسل امروز افغانستان در ایران در مقایسه با دیگر مهاجران در سراسر دنیا برتری دارند؛ چراکه علم و دانش را به زبان خویش میآموزند و این امتیاز بزرگی است.»
پروفسور «محمدمهدی مظاهری»، رئیس نهاد بینالمللی
او در مورد نوآوری و نقش آن در اقتصاد صحبت کرد: «منابع طبیعی پایانپذیر و محدود هستند. از اینرو بشر به فکر روشهای بهرهوری اقتصادی گوناگونی افتاده است. کشورهای توسعهیافته و کشورهای درحال توسعه، اقتصاد خودشان را بر مبنای صنایع سخت مثل معادن، انرژی و بهرهوری از نیروی کارگر دیگر کمتر بنا میکنند و سیستم اقتصادی خودشان را در حوزه فناوریهای دانشبنیان هدایت میکنند.
آخرین سخنران برنامه «کاوه مرادی» سرپرست سازمان UNODC در ایران بود.
او به مسأله معیشت پایدار در مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد. اینکه خیل عظیمی از کشاورزان مواد مخدر در افغانستان از بیکاری به این کار روی میآورند و خودشان هم این کار را دوست ندارند. اینکه جوانان کارآفرین باید مردم جوامع محلی در افغانستان را هم در نظر بگیرند و برای اشتغالزایی آنها هم فکر کنند.
مجموعه کارآفرینی ارزشآفرینان افغانستان (AVCE) به رسم یادبود هدایایی را به مهمانان گرامی تقدیم کردند.
نخستین رویداد کارآفرینی مهاجران افغانستانی در ایران پر بود از ایدههای نو، ایدههایی که جوانان مهاجر مطمئناً آنها را دنبال میکنند. این رویداد پر بود از انرژی مثبت، حرکت و رشدکردن. ارتباطِ خلاقترین مهاجران دانشجو با هم مطمئنا ثمراتی فراتر از این رویداد هم برای جامعه ایران و هم برای جامعه افغانستان خواهد داشت.