اولین دورهمی ارزشآفرینان افغانستان در تهران
اولین دورهمی ارزشآفرینان افغانستان در تهران
اولین دورهمی ارزش افرینان افغانستانی در تهران با هدف اموزش اصول و مبانی کارافرینی ،افزایش پتانسیل کارافرینی،اشتراک گذاری تجربیات و شبکهسازی برگزار شد.
با حضورنخبگان کارافرین افغان: سید علی جعفری (بنیان گذار و مدیر ارشد عملیات ادرو)، نور محمد محمدی (مدیر عامل شرکت نوین طرح خودرو) و نخبه کارافرین ایرانی: مصطفی نقی پورفر (از بنیان گذاران شرکت فناپ).
در ابتدای این نشست، کارآفرینان نخبه ایرانی و افغان به بیان چگونگی موفقیت خود و مسیری که تا موفقیت طی کردهاند، پرداختند.
نور محمد محمدی
نور محمد محمدی نخبه کارافرین افغان ومدیر عامل شرکت نوین طرح خودرو در سخنانی با بیان تجربیات خود در ابتدای شروع به کارآفرینی، خاطرنشان کرد که روز اول فکر میکرد کارآفرینی یعنی تولید، انبار کردن و به فروش رساندن، اما بعد که وارد کار شد، دریافت که موضوع فروش،اصلی ترین موضوع است که به همان نیاز مربوط است و این موضوع ظرفیتش در افغانستان فوقالعاده بالاست. وی افزود که اگر دوستان کاری را به عنوان محور تولید قرار دهند که مردم به آن نیاز داشته باشند، این کارآفرینی سرمایهگذار پیدا خواهد کرد.
مدیر عامل شرکت نوین طرح خودرو در رابطه با حمایت های خانواده و دیگران گفت:
به نظر من حمایتهایی که خانواده تا الان از ما کردهاند کافیست، خانواده های ما در ابتدا ازما بازده سریع میخواهند که این در ابتدا وجود ندارد. ویتوصیه کرد که ابتدا کارآفرینی را با تکیه بر خود آغاز کنند، از خود شروع نمایند.
وی خاطرنشان کرد که میتوان از کم آغاز کرد، آهسته آهسته تولیدات را به فروش رساند و سطح تولید و درآمد را بالا برد
و گفت قطعا مشکلات بزرگی در راه کار و کارآفرینی وجود دارد، مانند موانع مالی یا مخالفتهای خانوادگی اما مطمئنا راهی برای حل آنها وجود دارد.
علی جعفری
علی جعفری هم بنیانگذار شرکت ادرو، نخبه دیگر کارآفرین افغان نیز در سخنان خود با کارآفرینان نوپا، با بیان اینکه میتوان کارآفرینی را از سطح کوچک و با بودجه اندک آغاز کرد، در مورد خود گفت که در یک مرحله، در حالی که هیچ درآمدی نداشته، کار جدیدی را با ۵۰ هزار تومان و طراحی یک وبسایت مشوره دهی بازرگانی در ایران آغاز کرده و در ظرف یک سال توانسته یک دفتر در دبی باز کند و به درآمد ماهانه ۱۰ هزار دلار برسد.
وی گفت “هر ایده ای که شروع میکنید اصلا مهم نیست حتی شاید سرنخ را هم اشتباه بگیرید، شاید بیزنس مدلهارو هم اشتباه بگیرید اصلا مهم نیس استارت زدن خیلی مهمه با یک ایدئولوژی.. ما هم تغییر مسیر زیادی دادیم.” و در حال حاضر خارج از ایران دو دفتر و داخل ایران یک دفتر داریم. تقریبا به ۷۰ درصد از کاربران اینترنتی دسترسی داریم و روزانه به انها تبلیغات نشان میدهیم و انها از زیرساخت های ما استفاده میکنند.
شهروند ایرانی برای سفر به کشورهای اروپایی، کانادا و امریکا با محدودیتهایی مواجه است که شهروند افغانستانی نیست، شهروند افغانستانی میتواند به راحتی در این کشورها حساب بانکی باز کند، بدون آنکه حسابش تحت کنترل باشد.
وی تصریح کرد که شرکتهای افغانستانی میتوانند دریچههای بزرگتری برای کارآفرینان و شرکتهای ایرانی بگشایند، بر این اساس ما میتوانیم شرکتهایی داشته باشیم که به شرکتهای ایرانی خدمات بدهد.
ما میتوانیم اکوسیستمی را راه اندازی کنیم که با تجربیاتی که از ایران میتوانیم بگیریم مخصوصا کسانی که در مراکز رشد و نواوری بودهاند میتوانیم کمک بگیریم. در نهایت با این اکوسیستم میتوانیم به هموطنان خودمان کمک کنیم. مسئله اصلی در افغانستان شاید الان کارآفرینیست. آمار افراد بیکار زیاد است و ما میتوانیم به انها کمک کنیم. اینکه ببینیم فقط دولت، پلنهایی را دارد کافی نیست.
در پایان به این نکته اشاره کرد که حضور جوانان و استعدادهای مهاجر افغانستانی در ایران برای هر دو طرف فرصت به حساب میآید. آنها میتوانند از تجربیات و امکانات اکوسیستم ایران استفاده کنند و در جاهایی که به دلایل تحریم امکان ورود یک ایرانی یا راه اندازی یک کسبوکار جهانی توسط ایرانیها نیست، آنها اقدام کنند و در اصل به این طریق نیاز استارتاپ و شرکتهای ایرانی را به این شیوه برطرف کنند و خود آنها هم در سطح جهانی رشد کنند.
مصطفی نقی پورفر
مصطفی نقی پورفر: از بنیانگذاران شرکت فناپ درباره اصول مهم کارافرینی یا شروع یک استارت اپ گفت:در ابتدا میزان همدلی تیم خیلی مهم است. خیلی از افراد فکر میکنند ایده اهمیت خیلی زیادی دارد ولی بنظر من ایده اصلا موضوع خیلی مهمی نیست زیرا به راحتی میشود ایده را عوض کرد اما درمورد تیم اینطور نیست. وی از جوانان تازه کار در استارت اپ درخواست مطالعه درباره تیم کرد. اعضای تیم باید مکمل یکدیگر باشند چون انها میخواهند کسب و کاری را راه اندازی کنند و مدت خیلی طولانی باهم هستند. دلایل از هم پاشیدن تیمها گاهی اوقات سختی زیاد و گاهی اوقات هنگام موفقیتهای خیلی خوب است…
دومین اصل مهم در شروع یک استارتاپ، بیزنس مدل است، به گفته وی، بیزنس مدل، برنامهای است که بر اساس آن، تیمها میآموزند چگونه سر پا باقی بمانند، وگفت تیم و بیزنس مدل خیلی مهم هستند. وی گفت در ایجاد یک استارت اپ نوع خدمتی که ارائه میدهید واینکه چه نیازی از جامعه را برطرف میکند مهم است .
وی در اربطه با مشکلات و سختی های پیش روی کارافرینان گفت: مشکلات و سختی ها همیشه هستند و همه این مسائل را دارند فقط در ورژن های متفاوت.
اول همکاری کنید، تجربه بدست بیاورید، لزوما نباید ایده شما موفق بشود. اگر تیمی کمک لازم دارد به انها کمک کنید، یا حتی بطور رایگان کار کنید، ولی تجربه کسب کنید.
“یادگیری و همکاری با بقیه، انتظار برگشت مالی سریع را هم نداشته باشید و آن به هدف رسیدن هست که لذت بخش است. ”
سختیها، همه خاطرات تلخ و شیرین میشوند…
وی گفت، خداوند درقران میفرمایند: “ان الله لایغیر ما بقوم حتی یغیرو ما بانفسهم“،هیچ کسی بهتر از خودتان نمیتواند کشورتان را اباد کند. خواهش من این است که به نیازهای کشورتان توجه کنید وسعی در برطرف کردن انها داشته باشید.
وی تاکید کرد که اگر میخواهید بر روی کارتان، اکوسیستمتان، استارتآپتان یا کشورتان تاثیرگذار باشید ازخودگذشتگی کنید. هیچ چیزی بدون از خود گذشتگی بدست نمی آید.
عنایت الله ایوبی
عنایتالله ایوبی، مدیر ارشد اجرایی مجموعه «کارآفرینی ارزش آفرینان افغانستان» در مورد این دورهمی گفت: “ما سعی کردیم این برنامه از یک نشست دور بوده و شبیه یک دورهمی باشد، تا بتوانیم از تجربیات جوانان کارآفرین افغانستانی هم استفاده کنیم، چون این کارآفرینان جوان تجربههای فوقالعاده ارزشمندی دارند. جوانان کارآفرین افغانستانی ظرفیتهای فوقالعاده بالایی داشته، تحصیلات خوبی دارند و دسترسیشان به امکانات نیز خوب است؛ بر این اساس، اگر ما فقط بتوانیم به این جوانان انگیزه داده، ارادهشان را تقویت نموده و به آنها نشان بدهیم که جوانان کارآفرین هموطنشان با وجود مشکلات و سختیها توانستند به جایگاه خوبی برسند، یک نقطه شروع خوبی برای خیلی از جوانان ما خواهد بود.”
ایوبی افزود که بسیاری از جوانان تحصیلکرده افغانستانی در ایران کارآفرینی را شروع کرده و به موفقیت چشمگیری نیز رسیدهاند. به گفته وی، این یک نقطه قوت است و ما فکر میکنیم تعداد زیادی از استارتاپیهای افغان در ایران حضور داشته باشند.
وی در مورد فعالیتهای مجموعه کارآفرینی ارزشآفرینان افغانستان گفت که این مجموعه تلاش میکند که دوستان کارآفرین را بشناسد و تسهیلاتی را برایشان فراهم نماید.
از سوی دیگر، مدیر ارشد اجرایی مجموعه کارآفرینی ارزشآفرینان افغانستان خاطرنشان کرد که تلاش میکنند ارتباط سازی بین استارتاپ های افغان چه با افراد موفق و چه بین خودشان مستحکمتر و پایدارتر شود تا بتوانند هم تیمی بهتری پیدا کرده و ارتباط خوبی با سرمایهگذاران داشته باشند.
ایوبی حجم سرمایهگذاریهای سرمایهگذاران افغان در ایران را بر اساس آمار اتاق بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر، یک رقم قابل توجه خواند. وی گفت که بر اساس این آمار، در طرحهای سرمایهگذاری ثبتشده در ۹ ماه منتهی به سال ۹۵ در ایران که ارزش کل آنها ۴.۹ میلیارد دالر بوده، افغانستان رتبه اول را دارد. در سال ۹۶ نیز سرمایهگذاران افغانستانی بعد از آلمانها، بیشترین تعداد سرمایهگذاری را در ایران در اختیار دارند.
بر این اساس وی تصریح کرد که کارآفرینان افغان میتوانند سرمایهگذاران افغان را به سوی خود جلب کنند.
مهدی صداقت
مهدی صداقت، مدیرعامل خانه نوآوری با اشاره به این نکته که به نظر او هیچ دو ملتی مانند ایرانیها و افغانها شبیه به هم نیستند ادامه داد که مرز بین دو کشور تنها یک خط فرضی است که در گذشته گذاشته شده است. صداقت اشاره کرد که همکاری بین استارتاپهای ایرانی و افغان موقعیت بسیار خوبی است که به این وسیله میتوان با استفاده از توان هردو طرف به پیشرفت خوبی دست پیدا کرد. وی مشکلات ناشی در دو کشور را از ضعف اقتصادیدانست و خاطرنشان کرد که قدرتمند شدن یک کشور، تنها در بعد نظامی نیست، بلکه در عرصه اقتصادی است.
مدیرعامل خانه نوآوری خاطرنشان کرد: اگر در افغانستان تجارت و اشتغال باشد، دیگر این احتمال که جوانان در گروههایی چون طالبان و داعش جذب شوند و یا مواد مخدر کشت کنند، وجود ندارد.
در ادامه این جلسه، شرکتکنندگان به بیان تجربیات استارتاپی خود پرداختند و سوالات و مشکلات خود را با سخنرانان مطرح کردند و پاسخ گرفتند.
اولین دورهمی ارزش افرینان افغانستانی،پنج شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۶ ،ساعت ۱۴ الی ۱۶
محل برگزاری، مرکز رشد دانشگاه الزهرا، خانه نوآوری